25 dagen in Yangon, Birma

Ik zie het echt als een voorrecht dat ik 25dagen heb mogen spenderen in Birma. Ik heb van elke minute genoten. Elk moment van elke dag zag ik dingen die mij raakten. De ervaringen van deze authentieke cultuur zal ik niet snel vergeten. Birma is een land met een veel geschiedenis. Het is een land van 135+ verschillende stammen en dus verschillende culturen die samen leven. Het is een land gevuld met verschillende religies, waarvan boeddhisme het grootst is. Birma is een land waar vriendelijkheid hoog op het vandel staat, ze zijn altijd bereid je te helpen 🙂 Het is het land van menig kopjes thee met wild vreemden, waarbij je praat over het leven, over de wereld, over religie. Het is een land gevuld met talloze etens kraampjes waar je de meest rare dingen te zien krijgt.

food Birma, food myanmar
Birma is het land waar de meesten geen bankrekening hebben en dus waar al het geld thuis ligt (wie weet in een heleboel sokken). Het is een land waar een simkaart 2jaar geleden $2500 koste (nu $250). Het land waar een auto pas sinds 1,5jaar betaalbaar is voor de locals (en tegenwoordig het land met een file probleem). Birma is het land zonder Mc Donalds, zonder Starbucks en al die andere westerse tentjes. Het land waar je sinds 2maanden een coca cola kan kopen (geproduceerd in Myanmar). Alles voelt authentiek in Birma. Een busrit naar het centrum is al een belevenis!

food myanmar, eten birma
Ik zou uren door kunnen gaan met dingen beschrijven die ik hier gezien heb. Vertellen over mooie gesprekken die ik gehad heb. Ik zou je mee willen nemen naar de kerk waar 1000+ burmese mensen samen komen. Ik zou je mee nemen op een bus rit naar sule pagoda (het centrum van Yangon). Ik zou je vertellen over wat ik geleerd heb over hun religie en hun cultuur. Ik zou je de parels in hun cultuur laten zien die wij in het westen al lang hebben verloren. We zouden thee drinken met random people. En je zou genieten. Echt waar ik kan je dit prachtige land aanraden.

Jongens ik geniet, en de tijd hier is omgevlogen. Tijdens onze 25 dagen in Birma zijn we in de hoofdstad Yangon gebleven. We werkten samen met een education centre waar ze Engelse les geven. Door verschillende redenen hadden ze een tekort aan leraren en konden wij dus invallen als leerkracht. Doormiddel van die Engelse les zijn we in contact gekomen met vele studenten en met vele hebben we buiten de lessen afgesproken. Sommige deelde ons geloof in Jezus en hen konden we bemoedigen. En met andere had ik enorm gave gesprekken over mij God en hun geloof. Het daagde mij uit om dieper in de bijbel te duiken, op zoek naar antwoorden. En ik daagde hun weer uit om na te denken over bv creatie. Hoe ontstond de aarde? En we spraken over of je door goede werken in de hemel zou kunnen komen. Ik heb hier echt van genoten 🙂 We werkte hier ook samen met een HIV ministry. We gingen daar elke week naar toe, brachten goodies voor ze, deelden onze verhalen en konden voor ze bidden. En zoals ik al vertelde, ik heb zoveel mensen ontmoet op de raarste plekken. Bijvoorbeeld in de bus of lopend over straat of op de markt en zo leerde ik meer over hun cultuur en kon ik dingen delen uit mij leven.

slager Birma, butcher myanmar
Dit is een markt kraampje, de locale slager 🙂

Komende maandag vertrekken we weer naar Thailand. En gaan daar onze laatste weken spenderen in Ratchaburi. Dat ligt ten noord westen van Bangkok. En daar werken we samen met een kids ministry, met tieners en gaan we naar de gevangenis om daar onze helpende hand aan te bieden.
Op 6maart vliegen we weer terug naar Nederland. Bedankt voor al jullie mailtjes.
Geniet van alles, elke dag!
Groetjes vanuit Yangon, Birma.
Nathan

Burma
File? Ideal moment om ff aan de motor te sleutelen 🙂

3 thoughts on “25 dagen in Yangon, Birma

  1. Wauw! Wat te gek om te lezen. Had er heel graag nog even bij gebleven, maar dat weet je inmiddels al. Je hebt mijn hart nog warmer gemaakt voor dit land, en ik denk niet dat ik de enige ben als je hier zo mooi over weet te vertellen!

  2. Hallo Nathan,
    Ik lees net op je Facebook waarom je eerder hebt moeten terugkomen. Gecondoleerd!
    Fijn om te lezen hoe je trip in Birma was. Ik hoop dat je in de toekomst nog veel mensen kunt helpen en een zendeling van God mag zijn.
    Groetjes Renate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.